Vårt korta svar är "JA". Behöver du argument till förmån för Open Access (OA) inom forskning? Här har du:

Fler citat per artikel

OA-artiklar är tillgängliga gratis inte bara för forskare över hela världen utan också för journalister, beslutsfattare, ekonomer och allmänheten - som betalar för en stor del av den genomförda forskningen. Alternativa mätvärden (altmetri) tillåter särskilt unga forskare att bygga upp ett rykte genom att räkna antalet aktier, re / tweets, likes och nedladdningar av en forskningsartikel. Open Access i kombination med altmetri gör det enkelt att öka synligheten i tid och därmed ökar sannolikheten för att en forskningsartikel citeras.

Abonnemangstidskrifternas fall är nära

Traditionellt har prenumerationsbaserade förlag öppnat sina grindar; se till exempel

För att få full räckvidd utforska Katalog över Open Access Journals.

Bättre kamratrecensioner

Redaktörer som arbetar för OA-tidskrifter utövar ofta en allmän Open Science-kultur som är benägen för Öppna peer review vilket i sin tur vanligtvis är mer effektivt och av bättre kvalitet än recensioner från kamrater som håller sin identitet dold.

Mer prisvärd

Ett vanligt argument mot att publicera OA är det klibbiga ryktet om den påstådda höga artikelbearbetningskostnaden (APC). Trots det faktum att mindre än en tredjedel av tidskrifterna med öppen tillgång faktiskt höjer APC-avgifterna är det också värt att jämföra de totala kostnaderna för publicering i OA jämfört med transkriptionsjournal - oavsett om det är APC eller sidavgift som uppgår till den faktiska kostnaden. I de flesta om inte alla försök kommer du att upptäcka att OA är mer överkomligt med hänsyn till omfattningen, räckvidden och vilken rankning av en viss tidskrift som helst. Om du står inför ekonomiska begränsningar av något slag finns det många sätt att antingen få rabatt från OA-utgivaren eller finansiellt stöd från den byrå som finansierar din forskning.

Kommentera gärna nedan. Vi kommer gärna att utöka denna lista med dina förslag och med ytterligare argument för OA som vi stöter på.

 

Ytterligare läsning

MCKIERNAN, EC, et al,. Hur öppen vetenskap hjälper forskare att lyckas. Elife. 2016, 10.7554 / eLife.16800. DOI: 10.7554 / eLife.16800

Hur Open Access kan öka forskarnas karriär

NASSI-CALÃ ', L. Hur Open Access kan öka forskarnas karriär. SciELO i perspektiv. [publicerad i juli 2016]. Tillgänglig från: blog.scielo.org

PeerJ-personal. Vem är rädd för Open Peer Review?. PeerJ-blogg. [publicerades i oktober 2014, uppdaterad i nov 2016]. Tillgänglig från peerj.com/blog

Harvard Library Office for Vetenskaplig kommunikation. Harvard Library publicerar rapport om konvertering av prenumerationstidskrifter till open access. [publicerad i augusti 2016]. Tillgänglig från osc.hul.harvard.edu

 


0 Kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är markerade *